Če si pri zavarovanju avta vzamete čas, lahko znatno znižate stroške

Če se želite odločiti za pravo zavarovalnico ne lenuharite. Če si vzamemo čas – dva do tri tedne, se lahko cene za obvezno zavarovanje avta znatno znižajo. Kako? Pokličite več hiš in jim povejte, da ste pri konkurenci dobili tako in tako ceno. Tudi znotraj ene zavarovalniške hiše se lahko dogovorite za pomembne popuste, odvisno od tega, koliko ima zaposleni dovoljenj v računalniškem sistemu za določene popuste. Včasih se izplača počakati na posebne popuste, če so v podjetju potrebna dovoljenja iz višjih položajev. Po drugi strani pa nekatere zavarovalnice ne ponujajo kasko zavarovanj motornih koles ali skuterjev, tveganje za nastanek škode je preprosto preveliko.

Na zavarovalnih policah obveznega zavarovanja je možno podvojiti bonus s svojimi družinskimi člani in istim tipom vozila. Torej, če ima vaš brat 50-odstotni bonus in vi 25-odstotnega, od zavarovalnice zahtevajte podvojen bonus pri naslednji obnovi tablice. Razlike obstajajo od zavarovalnice do zavarovalnice, vendar na splošno vse ponujajo neko obliko te storitve. Obstaja tudi nekaj, kar se imenuje zaščita bonusa (tako na zavarovalnih policah osnovnega zavarovanja kot pri kasko zavarovanju) le ta vam omogoča, da obdržite svoj bonus tudi naslednje leto, ne glede na to, ali ste naredili kakšno škodo ali ne. To je ena izmed najboljših ponudb za potrošnike in racionalen nakup, ki vam omogoča miren spanec. Na primer, cena celotne police kasko zavarovanja lahko pri nesreči znatno naraste, vi pa ste recimo nekomu samo malce opraskali odbijač kjer je bilo škode za borih 30€. Če imate vaš bonus zaščiten veste, da naslednje leto zavarovalnina ne bo nič višja, če boste uveljavljali kasko.

Nastalo škodo s kasko zavarovanjem lahko rešujete na dva načina. Tako, da se servis in zavarovalnica dogovorita za popravilo vozila in vi nimate nobene zveze z denarjem, ki bo za popravilo potreben ali pa se dogovorite z zavarovalnico in vzamete denar ter za servis vašega avta poskrbite sami. Posvetujte se s servisno delavnico in poglejte, kateri deli vašega avtomobila bi morali biti zamenjani in popravljeni, če ste usposobljeni, lahko kupite vse nove dele sami, popravite vozilo v lastni režiji in obstaja možnost, da boste prihranili kar nekaj denarja, ki vam ga je izplačala zavarovalnica.

Zavarovalno polico lahko plačate tudi za družinskega člana, če se počutite posebej radodarno in želite bližnjemu podariti kasko zavarovanje za celo leto. Če plačate in podpišete pogodbo osebi, ki ste ji plačali zavarovalnino ni potrebno osebno hoditi na zavarovalnico in tako prihranite čas sebi, njemu in zavarovalničarju.

V avtomobilski zavarovalni polici obstaja nekaj kar se imenuje dodatki, razen zgoraj omenjene zaščite bonusa. Le ti so zelo koristni in vas varujejo v primeru toče, vloma, trčenja itd. Ocenite, kateri od njih bi lahko bil optimalen in ga doplačajte za dodatno zaščito avta, podobno kot mini-kasko.

Če ste udeleženi v nesreči in se drugi udeleženec zaveda svoje krivde, skupaj izpolnite evropsko poročilo o nesrečah, ki ga imate v svoji zavarovalni polici zavarovanja odgovornosti (ki ni povezano z morebitnim posredovanjem policije policija nima z izpolnjevanjem poročila nič). Tako boste najhitreje prišli do svoje odškodnine. Če oseba ne želi posredovati podatkov, si zapišite njegovo registrsko številko vendar boste v tem primeru primorani čakati do prihoda policije s katerimi boste skupaj izpolnili poročilo o nezgodi. V vsakem primeru pa uporabljajte svoj pametni telefon in posnemite čimveč fotografij, ki lahko pomagajo razjasniti dogodke in nastalo škodo.

Še več nasvetov kako zavarovati avto in o kasko zavarovanju si preberite na: http://zavarovanjeavta.net/ in http://zavarovanjeavta.net/kasko-zavarovanje/